Walden Dos


Skinner al 1948 va escriure una novel·la de ciència ficció a la qual va posar el títol de “WALDEN DOS”.

En ella Skinner exposava idees sobre el conductisme i la seva enginyeria de la conducta. 
L'autor imagina una utopia prenent com a referència el Walden d'Henry David Thoreau.
Aquesta societat fictícia es caracteritza pel seu fort reiteració de l'aspecte més social de l'ésser humà, el paper dels instints, així com tot allò que a priori s'ha "heretat" de la naturalesa, i intenta ser reduït al mínim. 


S'intenta millorar la capacitat de convivència de l'ésser humà mitjançant la reducció del paper predominant dels instints. Els seus detractors li critiquen el menysprear la llibertat i la capacitat d'elecció de l'home.
Skinner no intenta acabar amb la diferència sinó amb la desigualtat. En aquesta obra mostra una societat científicament construïda, que funciona utilitzant com a base la teoria conductista operant.


En l'obra es descriu cada un dels mètodes utilitzats per condicionar als membres de la comunitat: els seus ideals pel que fa a l'aprenentatge, a la formació d'una societat sense enveges, sense maldat, sense enfrontaments; on es fomenti el cooperativisme en lloc de la competitivitat, una forma de govern que no té res a veure amb les formes de govern dels nostres països, tot això des del punt de vista conductista, i ho fa desplegant sobre aquesta novel ·la tota la seva doctrina psicològica. 

En aquesta comunitat els problemes són resolts a través de l'aplicació de la ciència. A la novel·la s'explica el funcionament de tal comunitat en detall, explicant certs sistemes que són una millora sobre els sistemes usats en les comunitats i societats actuals.

L'objectiu principal de la comunitat de Walden Dos és que cada membre sigui feliç com un individu mentre funciona com a part d'un col·lectiu.




Aquesta obra va ser traduïda a nombrosos idiomes i s'ha convertit en un clàssic i referent per a milions de persones, que troben en ella un text de plena actualitat en què es planteja, a fons i sense prejudicis, temes tan candents i crucials com la crisi de la família, el problema de la llibertat, la viabilitat de la democràcia i tants altres,adoptant, en la majoria de les ocasions, postures revolucionàries.Van criticar aquesta obra de facista i polèmica


I per últim us mostro un fragment que està extret de la pròpia novel·la: 

Els nostres membres, en la pràctica, estan sempre fent el que volen, el que ells "trien" fer, però nosaltres vam aconseguir que vulguin fer precisament el que és millor per a ells mateixos i per a la comunitat. La seva conducta està determinada (no predestinada) i no obstant això són lliures.